Skip to main content

דברי פתיחה - רון ארצי - יו"ר קבוצת תדמיר


eggs_news

 

ערב פסח תשפ"א

מרץ 2021

 

 

 

משפחת תדמיר, עובדים, שותפים, ספקים, חברים ולקוחות יקרים,

לקראת חג הפסח אנו שמחים להביא אליכם את הניוזלטר השני של קבוצת תדמיר. גם הפעם אנו מאמינים שתמצאו עניין במבחר כתבות הנוגעות למכלול עיסוקי הקבוצה. קשה לסכם את התקופה האחרונה, משבר הקורונה יחד עם חוסר היציבות הפוליטית מביאים לא מעט חששות ובצדק. עם זאת בניסיון לסכם את התקופה האחרונה אני מוצא לא מעט סיבות לאופטימיות זהירה והזדמנויות להצלחה.  

מחירי התערובות עדיין במגמת עלייה

תחום התערובות ממשיך להיות תנודתי. אחרי שנת 2019, שהייתה יחסית יציבה ובה עליית המחירים הממוצעת עמדה על 2.3%, נראה היה ממש עד כמעט סוף שנת 2020 שהיציבות נמשכת. עליית המחירים הממוצעת ב-2020 עמדה על 5.7%, גבוהה יותר מבשנה שקדמה לה, אך עדיין בגבולות הסביר. אלא שסוף השנה היווה תפנית למגמה היחסית נוחה הזו ובחודשים נובמבר-דצמבר 2020 החל גל עליות מחירים בתחום חומרי הגלם ואלה נמשכים עד היום, כמעט סוף רבעון ראשון של 2021.

זה כ-5 חודשים, מאז נובמבר 2020, שאנו עדים לעליה יוצאת דופן של עשרות אחוזים במחירי הגרעינים והכוספאות, המשמשים כחומר גלם ליצור תערובת לבע"ח. הגורמים לעלייה הזו מגוונים, אך השפעתם התוספתית מורגשת בהחלט ולמשבר הקורונה חלק לא קטן, גם כגורם ראשוני וגם כמשני. קצרה היריעה מלהסביר את כל הגורמים, אך אנסה לתת תמונה כללית.

משבר הקורונה בעולם נתן את אותותיו באופנים רבים: אם ביצירת אווירת פאניקה בשווקים, הצטיידות במלאים וביקושים גבוהים בעיקר מצד סין, ירידה בתפוקות במדינות המייצאות  סחורות עקב מזג אוויר בעייתי וכן עלייה במחירי ההובלה הימית וזה מבלי להזכיר את השבתת התעופה, סגרים, ירידת מחירי הנפט לשפל לפני כשנה ועוד.

כל אלה הביאו עד עתה (מרץ 2021) לעליה ממוצעת של כ-50-60% במחיר חומרי הגלם. כך לדוגמא הגיע התירס למחיר של 290 דולר לטון. החיטה הגיעה למחיר של 310 דולר לטון וכוספת סויה הגיעה למחיר חסר תקדים של 620 דולר לטון.

כתוצאה מכך מחירי התערובת בשנת 2021 נכון לתחילת חודש מרץ ממשיכים במגמת עליה. לאחר פרסום מחירון חודש מרץ, עומדת עליית המחירים הממוצעת של מחירי התערובות בכ-7% בממוצע. אנו צופים עליות נוספות בין 8% ל-10% בממוצע בהמשך, אם כי קשה לשער את היקפן המדויק. את סדר הגודל של עליות המחירים לא ניתן לדעת, הוא תלוי ביותר מדי גורמים, ביניהם תנאי מזג האוויר שישפיעו על כמות ואיכות היבולים וכמובן המשך הטיפול במשבר הקורונה שנראה שאנחנו עדיין רחוקים מסיומו.

ניצולת המזון המרשימה של תערובת תדמיר חוסכות למגדל כסף

שנת 2020 היתה שנה קשה לענף הפטם. באופן כללי הבעיה העיקרית ממנה סובל הענף היא היקפי גידול גבוהים ביחס להיקפי הצריכה. להערכתי, גידל הענף גידל בשנה זו כ-250 מיליון עופות ובהערכה גסה אך מושכלת זהו גידול עודף בהיקף של כ-10%.

אין דרך אחרת אלא להתייחס למצב הזה ככשל שוק יסודי, שגרם להפסדים כבדים לכל הענף: ספקי תשומות, מגדלים ומשחטות. במצב הנוכחי עופות נמכרים מתחת לעלות היצור, לעתים בסדר גודל של 2-4 שקלים לק"ג. אך בעוד הענף רושם הפסדים, נהנו רשתות השיווק מרווחיות טובה בתחום העופות ומרכיב מסוים בהוזלות הגיע גם לצרכנים במשקי הבית.

לאחרונה הגיעו יצרני הרבייה להסדר שאמור להפחית את כמות האפרוחים בשוק לסדר גודל של 225 מיליון אפרוחים בשנה כדי ליצור איזון טוב יותר בין ההיצע לביקוש.

להערכתי ולאור נתוני השוק, ניתן לומר שהביקוש למוצרי עוף נשאר יחסית סטטי זה מספר שנים. הגידול באוכלוסייה בשיעור של 2% לשנה לא בא לידי ביטוי מתאים ואינו מתרגם לעלייה עקבית בביקוש. הסיבות לכך שונות וביניהן תמהיל הביקוש שהשתנה גם בשל השינויים בהרגלי הצריכה שהתרחשו בשל הקורונה וגם בגלל "טרנד" הצמחונות והטבעונות.

התוצאות המקצועיות בגידולי הפטם עם תערובת "תדמיר" מרשימות ביותר והן מעמידות אותנו בחוד החנית של הובלת התחום. נצולת המזון הממוצעת בגידולים שלנו ושל לקוחותינו בשנת 2020 הייתה 1.52 בהשוואה ל-1.56 בשנת 2019. מדד האיכות, האינדקס האירופאי, עלה לניקוד של 411 בשנת 2020 וזאת ביחס לניקוד של 394 בשנת 2019. תוצאות מקצועיות אלה הורידו את עלות היצור והלכה למעשה מאפשרות למגדל לשרוד בתקופת מחירים מאד נמוכה בשוק, כמו התקופה האחרונה.

פעילות קבוצת תדמיר בענף הפטם התמקדה השנה גם בגידול "עוף צמחוני" – עוף טבעי הגדל על בסיס תזונה ממקור צמחי בלבד וללא אנטיביוטיקה. לשם כך התמחינו בגידול, הזנה ושווק של העוף הצמחוני והוא משווק כיום תחת המותגים "טבע עוף שופרסל" שנמכר בבלעדיות בשופרסל ו"משק ארצי" שמשווק ברשתות השיווק השונות ובקצביות נבחרות.

הגיע הזמן להציג את המותג החדש שלנו בתחום הבקר: חוות הבוקרים

בתחום הבקר, החלטנו השנה למקד את הפעילות של חברת הבת "הקבוצה הירושלמית ליצור ושיווק בשר" המתמחה בתחום. גם בתחום זה, כמו בתחום עופות הפטם, אין בכוונתנו להתחרות בגופים הגדולים, אלא לייצר לנו נישה ייחודית ואיכותית ובסופו של דבר להציע לצרכן מוצר בעל ערך מוסף, שכולו איכות, בריאות וטריות בגידול ישראלי.

כחלק מתכנית אסטרטגית שבנינו, החלטנו לקחת אחריות על כל שרשרת הערך: החל מבחירת זני העגלים, ממשק הגידול, הרכב המזון המותאם במיוחד לכל זן, שחיטה, קיצוב ופירוק לחלקי בקר הכולל קיצוב מיוחד לכל חלק בהתאם לאיכות, לסיווג ולזן וכמובן אריזה בוואקום. כחלק מהמהלך הכולל, הקמנו באזור התעשייה כדורי בצפון מפעל מודרני ומשוכלל לפירוק ואריזת מוצרי הבקר שלנו. המוצרים משווקים תחת המותג "חוות הבוקרים" והם ישווקו בשלב הראשון ברשתות השיווק ובקצביות מובילות. זוהי פריצת דרך בתחום צרכנות הבקר בישראל שמבטיחה להביא לצרכן מותג פרימיום, הכולל בין היתר נתחים ייחודיים בזמינות גבוהה, נגיש לצרכן שכולו חווית בשר איכותית המכבדת את הצרכן שמבין בבשר ויודע מה הוא רוצה.

אנרגיות מתחדשות מצריכות מודלים מתחדשים

זו עובדה ידועה שהעולם צועד לעבר שימוש באנרגיה מתחדשת כחלק מהניסיון להתמודד עם משבר האקלים ולאור מגמת הקיימות שהולכת ומתרחבת. את הפעילות של קבוצת תדמיר בתחום האנרגיות המתחדשות מובילה קבוצת תדמיר שיאון אנרגיה. הקורונה הוכיחה לכולנו כי יש צורך בעוגנים כלכליים כדי לשרוד את התקופה. כחברת שטח, היה ברור מהשטח שיש צורך לחשוב על מודלים חדשים שמחד לא יעצרו את התנופה של מהפכת האנרגיה הירוקה ומאידך יעניקו יציבות כלכלית. זו הסיבה שתדמיר שיאון אנרגיה יצאה עם מספר מודלים חדשים לשיתופי פעולה, למשל:

עבור בעלי מערכות סולאריות קיימות שמסיבות שונות, אם צורך בכסף נזיל או מערכת שסובלת מבעיות או מייצור חשמל נמוך, מעוניינים למכור את המערכת, מציעה הקבוצה לרכוש את המערכת הקיימת, בתמורה לשדרוג ושיפוץ המערכות, כמובן תוך התחייבות שלא לפגוע בגג שנשאר בבעלות הלקוח, התהליך כולו מוסדר באמצעות חוזה בהתאם לתנאים ולצרכי הבעלים.

עבור בעלי גגות של מעל 400 מ"ר שקיבלו אישור כניסה למכסה מרשות החשמל אך התייאשו ממורכבות התהליך, שמצריך לא מעט בירוקרטיה והכנות בשטח בזמן קצר יחסית, מציעה הקבוצה כניסה לתהליך שותפות, בו החברה לוקחת את אישור הפרויקט, הקמת המערכת ותפעולה בחלוקת רווחים קבועה מראש. התהליך מבוצע על ידי תדמיר-שיאון אנרגיה והבעלים מקבלים מערכת בראש שקט ואחוז מהרווחים, כאשר שיעור הרווחים בהתאם למערכת המותקנת והסכם השותפות.

פיתוח נכון של קרקעות חקלאיות מייצר הכנסה למושבים ולקיבוצים

בתחום הנדל"ן מרוכזת פעילות הקבוצה בידי קבוצת תדמיר נדל"ן שממשיכה להרחיב את היקף פעילותה בתחום, בעיקר משום ההבנה שהביאה איתה הקורונה שיש למצוא דרכים נכונות לייצר הכנסה שתבטיח יציבות כלכלית ותקל על התמודדות מול מצבי משבר. פיתוח קרקע חקלאית מאפשר ניצול נכון של קרקעות גם למטרות שאינן חקלאיות.

כחברה יזמית העוסקת בתחום אזורי התעסוקה במושבים, קבוצת תדמיר נדל"ן יוזמת על פי החלטות מנהל מקרקעי ישראל פרויקטים בתחום, הכוללים את ניהול הפרויקט כולו החל מהפיתוח, דרך הקמה ועד השכרה וניהול נכסים המשמשים ללוגיסטיקה, תעשיה ותעסוקה. לכן גם את החודשים האחרונים מקדישה הקבוצה ליצירת קשרים עסקיים והסכמים עם מושבים במטרה ליצור הזדמנויות עסקיות לטובת כל הצדדים.

 

אין ספק ששנת 2020 זכתה בצדק בתואר "שנת הקורונה" והיתה לשנה מאתגרת מבחינה עסקית, אישית וכלכלית. אולי במקום לקוות ששנת 2021 תהיה שנת היציאה מקורונה, נעשה כולנו ככל שביכולתנו לחזור לשגרה מבורכת באמצעות היענות לחיסונים ולהנחיות.

בברכת חג שמח, משפחתי, בריא וכשר

רון ארצי

יו"ר

a_ron@tadmir.co.il