Skip to main content

קבלת אפרוחים - אולג פריז - מדריך שדה קבוצת תדמיר


eggs_news

קבלת אפרוחים

תהליך קבלת אפרוחים הנו אחד מהחלקים המרכזיים והחשובים ביותר במהלך גידול עופות לבשר, מאחר והוא יכול להביא לתוצאות מקסימליות בסוף תהליך הגידול.

האפרוחים מגיעים ללול, מיד לאחר הבקיעה, מתנאים כמעט סטריליים של המדגרה. לכן מטרתנו הינה להעניק להם את התנאים האופטימליים ביותר. ניתן להגיע אליהם ע"י התמקדות בכמה נושאים עיקריים:

  1. ריפוד
  2. תערובת ומים
  3. תאורה
  4. טמפרטורה
  5. איכות האוויר
  6. חלוקת שטח הלול

נפרט על כל נקודה בקצרה:

  1. ריפוד: המטרה של הרפד היא דבר ראשון לבודד את האפרוחים מרצפת הבטון הקרה ולצור שכבה נוחה ורכה לתנועת האפרוחים. שכבת הריפוד צריכה להיות לפחות 5-7 ס"מ אשר תכסה בצורה אחידה את כל שטח הלול. בחורף, הריפוד צריך להיות אפילו עבה יותר.

אחד הנושאים החשובים ביותר המתקשרים לאיכות הרפד היא ספיגת מים: עד 80% מהמים הנצרכים ע"י האפרוח יוצאים מגופו דרך הפרשות, ורק 20% נקלטים בגוף. לכן, חומר הריפוד צריך להיות מסוגל לקלוט את עודפי המים. איכות ירודה של ריפוד עלול להביא לרטיבות יתר שתביא לכמות גדולה של אמוניה בלול. בנוסף, התפתחות של בקטריות שתוביל לדלקות עור בכפות הרגליים של האפרוחים ושלל זיהומים אחרים.

  1. תערובת ומים: מזון ומים הם שני צרכים המרכזיים של האפרוח בימים הראשונים לחייו. לכן, יש להבטיח גישה חופשית בכל שטח הלול לצרכים אלו. פיזור תערובת על הרצפה בנוסף למילוי צלחות מאביסים אמורים להבטיח גישה חופשית למזון בשלושת הימים הראשונים של האפרוח. כמובן שחשוב לדאוג כי הצלחות יהיו מלאות עד המקסימום וקווי המים יהיו בגובה הנכון. יש לשמור על לחץ מים תקין בתוך הקווים. לחץ גבוה מדי יקשה על האפרוח להוציא מים מהטיפנית.
    חשוב להדגיש שאיכות המזון והמים צריכים להיות מרביים. בכדי לספק מים באיכות גבוהה חשוב לבצע את כל התהליכים הנדרשים לניקיון הקווים ולוודא שאין שאריות של חומרי ניקוי וחיטוי בקווי המים.
  2. תאורה: יש קשר ישיר בין איכות התאורה לבין היכולת של האפרוחים למצוא מזון ומים וכן ישנו קשר ישיר בין איכות התאורה לפיזור אחיד של האפרוחים בתוך הלול.
    האור צריך להיות אחיד- הבדל באינטנסיביות התאורה בין המקום המואר ביותר לחשוך ביותר לא צריך להיות מעבר ל- 20% חריגה.
    בנוסף, עוצמת האור לא צריכה לרדת מ-30 לוקס בגובה צלחת.
    נקודה חשובה נוספת היא כי בשלוש היממות הראשונות, הלול צריך להיות מואר לא פחות מ-23 שעות ביממה.
  3. טמפרטורה: לאפרוח אין אפשרות לווסת את טמפרטורת הגוף שלו. לכן, המטרה שלנו היא להעניק לו טמפרטורה אופטימלית העומדת על 32-33 מעלות צלזיוס ביום הקבלה, בכל שטח הלול.
    יש חשיבות גבוהה לטמפרטורת הריפוד מאחר וזהו המשטח שאיתו האפרוח בא במגע ישיר.

יש לחמם את הלול מראש: 24 שעות לפני קבלת האפרוחים בקיץ, ולפחות 48 שעות בחורף. פעולה זו, תחמם לא רק את האוויר בתוך הלול, אלא גם את הרפד.

  1. איכות האוויר:  ביום הראשון לקבלת האפרוחים אין צורך לספק חמצן לתוך הלול או להוציא גזים רעילים ממנו. מאחר כי בנפח הלול קיים מספיק חמצן וכמות ה-CO2 שהאפרוחים פולטים לא תוביל להרעלה. עם זאת, זה לא אומר שאין צורך לאוורר את המבנה: מטרת האוורור בימים הראשונים היא קודם כל שליטה על לחות האוויר היחסית, שצריכה להיות בין 60%-50%.

נקודה חשובה נוספת היא כי בחורף הפעלת האוורור תביא לפיזור אוויר חם בכל המבנה. לכן, הפעלות קצרות של המאווררים הכרחיות החל מהיום הראשון. קל יותר לתחזק את הלחות האופטימלית ברפד כבר מההתחלה, מאשר לנסות לתקן את המצב בשלבים מאוחרים יותר.

  1. חלוקת שטח הלול: המטרה המרכזית היא לקבל נצילות מזון מינימלית, יחד עם קצב גידול מקסימלי. בכדי להגיע לכך, אנחנו צריכים להקטין את איבוד האנרגיה של האפרוח. אחד האמצעים להגיע לכך היא למנוע מהאפרוח תנועות מיותרות בלול. מעבר לכך, יש להגיע לצפיפות אחידה בכל שטח הלול. בכדי להגיע למטרה זו צריך לחלק את המבנה ל"חדרים" ולפרוק את האפרוחים בצפיפות אחידה בכל "חדר", אשר יחולקו ע"י מחיצות. יש לוודא שהמחיצות לא חוסמות את תנועת האוויר.

לסיכום, קבלת האפרוחים היא השער למדגר כולו. אם נעמוד בכל אחת מהנקודות שהוזכרו תנתן לאפרוחים נקודת פתיחה טובה יותר שעשויה להביא לתוצאות גידול טובות יותר.