Skip to main content

לוהמן ודהקלאב מציגים: קרב תרנגולים - פסיה מונק- מנכ"לית פרגיות ירושלים


eggs_news

 

לוהמן  vs דהקאלב: כל מטילת לוהמן שווה 9 שקלים יותר

לכל קו מטילות יש יתרונות וחסרונות, אבל השורה התחתונה היא תמיד כלכלית. הפעם לוהמן מול דה קאלב בניתוח כלכלי קר של רווחיות, פסיה מונק על שורת הרווח בגידול קווי מטילות

מאת פסיה מונק, מנהלת שלוחת ההטלה

טיפוח קווי מטילות הוא לא עניין פשוט, תזונה, תנאים וגורמים נוספים משפיעים על איכות וטיב הביצים וכל דבר נחשב. בישראל מגדלים גזע אחד לשימוש חד תכליתי של הטלת ביצים – הלגהורן הלבן. זהו גזע איטלקי קל ולו ארבעה קווי מטילות קלות: לוהמן, דהקאלב, הייליין 80 והיילין 36.

מותר להשוות: לוהמן מול דהקאלב

לכל זן יש יתרונות וחסרונות, אך בסופו של דבר הכל ניתן למדידה ובוודאי ביצועים. זו בדיוק המטרה של המאמר, לנתח באופן אובייקטיבי נתונים ולהשוות ביניהם כדי לקבל תמונת מצב טובה. במאמר זה ערכנו השוואת ביצועים לשני קווים:

  • לוהמן - מהווה כ 75% מהיצור המקומי
  • דהקאלב

ההשוואה במאמר זה מבוססת על שני מקורות עיקריים:

  • נתוני משרד החקלאות ופיתוח הכפר, שה"מ מתוך ניסוי שנערך במשק גן חיים עבור בקיעות דצמבר 2018, בלול מבוקר קונבנציונאלי
  • תוצאות להקות הטלה שלנו ושל לקוחותינו בהן גידלו מטילות לוהמן קלאסיק ואקסטרה בין השנים 2019-2021

מה נבדק?

  • גודל ביצה
  • ניצולת מזון
  • ביצים נמכרות למשוכנת
  • שיעור הביצים הסדוקות / חוזק ביצה
  • שיעור ביצים מוכתמות בדם

תוצאות לפי פרמטרים

 

  • גודל ביצה: בשוק הישראלי, בניגוד לארה"ב ולאירופה, קיימת העדפה לביצה גדולה, large, (63 גר' ומעלה) הן מבחינת דרישות הצרכן הישראלי, המעדיף ביצה גדולה יותר והן מבחינת מחיר הביצה. הפער למגדל בין מחיר ביצה גדולה (L) לביצה בינונית (M) עומד על כ- 5.5 אג'.

מנתוני הלהקות שנבדקו עולה כי משקל הביצה הממוצע של הלוהמן גדול ממטילות דהקאלב בפער של כ-3 גר' למטילה. זהן פער משמעותי שכן הוא נופל בדיוק על המשקל הקובע (63 גר') שמבדיל בתימחור בין ביצת לארג' וביצת מדיום. בהנחה שמדובר בממוצע שנתי של 290 ביצים ומתוכן רק 50% במידה לארג', הרי שהפער הכספי מגיע לכדי 8 ₪ למטילה לשנה (5.5 אג' * 145 ביצים), ולפער של 14 ₪ למטילה לאורך כל תקופת ההטלה, בהתאם לאותה נוסחה, זאת על בסיס נתוני שה"מ בהם ביצועי המטילה היו בסה"כ 510 ביצים נמכרות למשוכנת לוהמן בגיל 727 יום. זאת, ללא התחשבות בפער בין ביצת large לביצת small, מה שכמובן מגדיל את הפער הכלכלי אף יותר.

  • ניצולת מזון: במשק ניסוי בגן חיים נמצא כי צריכת המזון היומית היתה דומה בשני הקווים. כך גם בלהקות שנבדקו על ידנו. בניסוי של שה"מ התוצאות הראו על צריכת מזון  של 134.5 גרם לביצה  בדהקאלב למטילה, לעומת 135.1 בלוהמן, כך שבסה"כ לא ניתן היה להצביע על  הבדל מובהק בין הקווים.

זאת ועוד, בשונה מהדהקאלב, ניתן להזין את מטילות הלוהמן בתערובות פחות עתירות (16.5%), ובכך לבטל לחלוטין את ההפרש הזניח ממילא בין הקווים. לפיכך, לא ניתן ערך כלכלי לסעיף זה.

  • ביצים נמכרות למשוכנת: פרמטר זה לוקח בחשבון, מעבר לשיעורי ההטלה, גם את שיעור התמותה בין שני הקווים ואת הפחת בגין ביצים מלוכלכות וסדוקות, לכן נבחר כבסיס להשוואה כלכלית. בסיכום ביצועי המטילות שנערך ע"י שה"מ סך הביצים הנמכרות למשוכנת בגיל 727 יום היו 523 למטילת דהקאלב לעומת 510 ביצים למטילת לוהמן. הפער לטובת דהקאלב: 13 ביצים לאורך כל תקופת ההטלה. ערכן הכלכלי של 13 ביצים במידת medium  הינו: 13*39 אג' לביצה- 5 ₪ למטילה, זאת בהנחה שהפער הינו בביצי medium, למרות שהדהקאלב נכנס להטלה מוקדם יותר והפער נגזר בתחילת ההטלה בה גודל הביצים הינוsmall  מה שאף יכול להוריד את הפער לכדי 3 ₪ למטילה לטובת הדהקאלב.
  • שיעור הביצים הסדוקות/חוזק הביצה: בלהקות ההטלה שלנו שיעור הביצים הסדוקות הממוצע בלוהמן היה 0.62% על פני 67 שבועות הטלה. בניסוי שנערך ע"י שה"מ התוצאה היתה 2.2% לדהקאלב לעומת 1.7% בלוהמן. תוצאה זו בנוסף לתוצאות בדיקת כוח השבירה מעידה על כך שקליפת ביצה לוהמן חזקה יותר. בניסוי של שה"מ כוח השבירה של הלוהמן היה גבוה יותר לאורך כל תקופת ההטלה כשבשבוע ה 54 ההבדל היה מובהק סטטיסטית. מאחר שבסעיף ג נלקחו בחשבון אחוז הביצים הנמכרות למשוכנת, המשקלל גם פחת, לא נערך תחשיב כלכלי לסעיף זה, אולם לחשיבותו משקל רב.
  • שיעור הביצים המוכתמות מדם: פרמטר זה חשוב לבדיקת "צניחות ביב" בין שני הקווים. בניסוי שנערך ע"י שה"מ שיעור הביצים המלוכלכות מדם היו 0.5% דהקאלב לעומת 0.6% לוהמן. לוהמן נמצא גבוה יותר אך ללא מובהקות. גם בסעיף זה לא ערכנו תחשיב כלכלי שכן שגולם בסעיף ג'.

השורה התחתונה - המסקנות

תוצאות הלהקות מוכיחות כי הפער הכלכלי נטו, בין הלוהמן לדהקאלב נע בין 9-11 ₪ למטילה לטובת מטילת הלוהמן.

יותר מזה, הבדיקה לא שיקללה את פרמטר מסת הביצה (משקל ביצה* שיעור ההטלה), המעיד על יכולת המטילה להשקיע בתפוקת הביצים, שנמצא גבוה באופן מובהק בלוהמן לעומת הדהקאלב. בשורה התחתונה נראה שהנתונים נטו מעידים על רווחיות מעט גבוהה יותר בקווי מטילות לוהמן. עם זאת, שני הקווים הניבו תוצאות משוקללות טובות מאוד וניכר כי בשנים האחרונות חל שיפור גנטי בשניהם.

 

* כל האמור כאן משקף תוצאות הניסויים והלהקות המצוינים ואינו מהווה המלצה.