Skip to main content

לול מעוף לגידול פרגיות קלות של גליקסמן תדמיר - סיפור הצלחה


eggs_news

 

 

 

מאת: ד"ר יוגב פיאסטון

גליקסמן-תדמיר גידול ושיווק פרגיות להטלה

 

העלייה ברמת החיים בעולם המערבי בעשורים האחרונים תמכה בהגברת המודעות לרווחת בעלי החיים בכלל, ורווחת עופות המשק ועופות להטלה, בפרט. לחץ ציבורי וצרכני עצום גרם לכך שמגדלי מטילות רבים עברו לאחזקת המטילות במערכות לולים "ללא כלובים" (Cage free). עניין זה הפך תופעה עולמית נרחבת שהתבססה במדינות אירופה, בארה"ב ואף הגיעה לאמריקה הלטינית ולמזרח הרחוק. גם בישראל מגמה זו החלה לחלחל בשנים האחרונות ואף זוכה לעידוד ממשלתי.

קיימות מספר מערכות לגידול עופות ללא-כלובים כאשר לול המעוף (Aviary) נחשב ליעיל ביותר מבחינה כלכלית, כיוון שהוא מאפשר הכנסת מספר גדול של עופות בשטח מבנה נתון.  כיוון שהעופות נמצאים בקומות של משטחי מחייה הממוקמים אחד מעל לשני (Multi-tier), הרי שהשטח הפונקציונאלי (Useable area) המשמש את העופות גדול יותר משטח רצפת הלול, ומכאן שמספר העופות לכל מ"ר רצפה שהלול יכול לאכלס גבוה משמעותית בהשוואה ללול ללא-כלובים אחר.

 

לול מעוף

סוד ההצלחה טמון באופן גידול הפרגיות

בלול מטילות מסוג מעוף העופות חייבים לדעת להסתדר בסביבה ייחודית ומלאת אתגרים.  כדי למצוא מזון ומים העופות צריכים להיות בעלי יכולת לקפוץ מהרצפה לפירמידה ולדעת להסתובב ולהתנהל בחופשיות בין הקומות השונות. העופות צריכים לדעת לאחוז במוטות ברזל, לעמוד עליהם בצורה יציבה ולהתהלך עליהם בחופשיות. העופות חייבים להיות בעלי יכול תעופה בין הקומות השונות בתוך פירמידה ובין פירמידה אחת לשניה, וכן לנחות בצורה בטוחה, כאשר הם קופצים מהקומות הגבוהות.  ללא יכולות אלו העופות עלולים להתקשות במציאת המים והמזון במעבר מלול הפרגיות ללול ההטלה דבר העלול להוביל לחוסר התפתחות ואף לתמותה.  בנוסף, עופות שלא הורגלו להתעופף ולהימצא במקומות גבוהים, יעדיפו להיות על הרצפה.  דבר זה עלול להוות בעיה גדולה מאוד עבור הלולן, שכן עופות אלו יעדיפו להטיל את הביצים על הרצפה ושיעור ביצי הרצפה יהיה גבוה מאוד.

 

סוד ההצלחה של גידול מטילות בלולי מעוף טמון בראש ובראשונה באופן גידול הפרגיות, משלב האפרוחה ועד לשיווקה בגיל 105 יום.  גידול הפרגיות בלולי מעוף מאפשר "מעבר חלק" של העופות מלול הפרגיות ללול ההטלה.  ראשית, בלול פרגיות כזה יש פירמידות בעלות מספר קומות וציוד הדומה ללול מעוף של מטילות. הפרגיות לומדות להסתובב באופן חופשי בין הקומות השונות ובין הפירמידות, ורוכשות את הרצון והיכולת להסתובב במקומות גבוהים. הפרגיות קופצות ומעופפות בין הדרגשים, מחזקות את עצמות השלד ואת שרירי הרגליים והתעופה ובכך משפרות את מצבן הגופני. שנית, כיוון שממשק הגידול והציוד דומה בין לול מעוף פרגיות והטלה, הסביבה "החדשה" אינה זרה לפרגיות ולכן התאקלמות העופות ללול ההטלה היא מהירה.  המשמעות של התאמה זו, בין לול הפרגיות ללול המטילות, היא הגדלת הרווח לבעל הלול.

 

סיפור הצלחה

באוקטובר 2020 הסתיים המחזור הראשון בלול המעוף (Aviary) לגידול פרגיות של "גליקסמן-תדמיר". הפרגיות שווקו למספר לולי מעוף לגידול מטילות, ועקבנו אחרי ביצועי הלהקה. 

בשנותי הרבות בענף ההטלה ראיתי שיווקים רבים של פרגיות, הן ללולי סוללות והן ללולי חופש.  ברגע שהעופות נכנסים ללול החדש הם תמיד מפוחדים ונמצאים בסטרס גדול.  כאשר העופות עברו מלול פרגיות Aviary של גליקסמן-תדמיר ללול מטילות דומה, העופות היו רגועות ונינוחות.  הם מצאו באופן מיידי את האבוסים ואת כלי המים, ונראה שכל מה שעיניין אותם ברגע המעבר לביתם החדש היה לאכול ולשתות. לאחר מכן העופות החלו להסתובב בפירמידה ולעופף בין הקומות השונות.  ניכר היה שהעופות רגועים ונראה שהם "מרגישים בבית" כבר מההתחלה.  תוך זמן קצר, הפיזור שלהם בלול היה אחיד ולא היו תופעות של הצטופפות או חנק. למעשה אף עוף לא מתה במהלך השיווק.

 

כתוצאה מאימון נכון בלול הפרגיות של גליקסמן-תדמיר, כבר למחרת העופות ידעו ללכת לישון בקומות השונות שבתוך הפירמידה.  אף עוף לא נשאר לישון על הרצפה.  זוהי אחת הסיבות העיקריות לאחוז נמוך מאוד של ביצי רצפה שיש היום בלול.

במהלך השבועות הבאים העופות עלו במשקל הגוף בצורה טובה ונכנסו להטלה ע"פ טבלת היעדים של חברת הטיפוח.

הגרף הבא מציג את אחוז ההטלה היומית של העופות בלול המעוף. ניתן לראות כי מועד הכניסה להטלה היה ע"פ המלצות חברת הטיפוח.  קצב העלייה הגבוה בהטלה נובע מכך שהפרגיות הגיעו ללול במשקל גוף מצויין ובאחידות גבוהה.  העופות הגיעו לשיא הטלה של 97.5% והלהקה שומרת על אחוז גבוה זה עד היום.

גיל להקה

 

 

מספר הביצים למשוכנת עומד היום על 107.3 ביצים, 5.6 יותר ביצים מטבלת המטפח.  אחוז הסדק בקליפה נמוך, 0.8-0.9%  ויש לציין חלק ממנו נובע מבעיות טכניות באיסוף הביצים.

הנתון המדהים הוא שאחוז הביצים שהלהקה מטילה על הרצפה נמוך מאוד ועומד על 0.1-0.17% (!) כבר מתחילת ההטלה.

 

אין ספק כי אחד הגורמים המרכזיים להצלחה בגידול מטילות בלול מעוף הוא איכות הפרגית ואופן הגידול שלה בלול הפרגיות.  עופות המשוכנות בלול כזה חייבות לגדול בלול פרגיות Aviary. יש לכך חשיבות רבה מבחינת בריאות העוף, רווחת העוף, ביצועי הלהקה והרווחיות ללולן.

 

לפרטים נוספים ולהזמנות ניתן ליצור קשר עם משרדי החברה בטלפון 072-2410050

ובדוא"ל office@glicksmangroup.com