Skip to main content

זבוב הבית והדברתו – לקראת בוא האביב \ עומר גבאי, מדריך.


eggs_news

 

 

באחד העלונים הקודמים כתבתי על חומר גלם חדש המיועד לבעלי חיים ובני אדם – חרקים. המאמר סקר את פיתוח חוות לגידול חרקים כמקור לחלבון. עד שזה יקרה וחרקים יהוו מקור לחומרי הזנה אנחנו עדיין צריכים להתמודד עם בעיית הזבובים בלול.

כפי שידוע לכם עד לפני כשנתיים ספקי התערובת היו מחויבים להכניס לתערובות ההטלה לרוודקס בחודשי האביב והקיץ. לרוודקס הוא חומר המעכב את גדילת רימות הזבובים ומונע התפתחות זבובים בוגרים. המטילה אכלה את החומר שבתערובת והוא עבר לזבל בלול שם פעל על הרימות. כאמור לפני כשנתיים נאסר השימוש בחומר בשיטה זו מסיבות רגולטוריות. השיטה הזו הייתה מוצלחת והצליחה להוריד את מספר הזבובים בלול ובסביבתו. משמעות הדבר היא העברת כלל מאמצי ההדברה ללול ולמגדל.

עונת הקיץ בלול מתאפיינת בין השאר בפעילות מוגברת של חרקים מעופפים, שהבולט והמטריד ביניהם הוא זבוב הבית. זבובים אלה מתפתחים בכמויות גדולות בזבל, והם נחשבים למפגע סביבתי המהווה מטרד לאדם ולמטילות. הנזק כפול – הזבובים גורמים לחוסר מנוחה ועלולים להעביר גורמי מחלה למטילות וכן הם מהווים הפרעה לתושבים ולסביבה. התפתחות הזבוב - ביצה, זחל, גולם ובוגר - תלויה במצע של חומר אורגני מתאים ועשיר ובטמפרטורה מתאימה. שני התנאים האלה מתקיימים באופן אידיאלי בלול. הזבל הרטוב מהווה מצע אידיאלי של חומר אורגני בכמות רבה, ולכן מתאפשרת בו התפתחות רבה של רימות. זבל יבש יותר אינו מאפשר את התפתחותן של הרימות, ומשום כך שואפים לשמור על זבל יבש. התנאי השני: טמפרטורה נוחה - מתקיים בישראל בחודשים אפריל עד נובמבר. בתנאים מיטביים, נמשך מחזור החיים, מביצה לבוגר, שבעה ימים. אורך החיים הממוצע הוא בין שבוע לשלושה שבועות, תלוי בתנאי הסביבה. בתנאי מעבדה אורך חייו של הזבוב הזכר הוא 17 ימים, ושל הנקבות 29 ימים. נקבה עשויה להטיל במהלך חייה מעל 500 ביצים. במזג האוויר שלנו גם בגלים של מזג אוויר חמים בחורף רואים גלים של זבובים בלול. קצב הגדילה של חרקים באופן כללי מושפע מאוד מטמפרטורה. על פי הערכות מסוימות, כמות הזבובים הבוגרים בכל רגע נתון מהווה רק כ- %30  מכלל האוכלוסייה, בעוד היתר נמצאים בזבל בצורת ביצים, רימות וגלמים. לפיכך, טיפול כלשהו המכוון רק נגד הזבובים הבוגרים מבלי לטפל בדרגות הצעירות בזבל, הוא למעשה טיפול בסימפטום הבעיה ולא בשורשה. רק טיפול משולב, שיכלול גם אמצעים להדברת דרגות ההתפתחות הצעירות, יהיה יעיל לאורך זמן.

כמו ברוב הבעיות בחיים מניעה בד"כ יותר פשוטה, זולה ויעילה מטיפול ובכל מקרה חייבת להיות חלק מהפתרון. מניעה בלולי המטילות כוללת שמירה על זבל יבש ככל האפשר, ניקיון וטיפול בעשבייה סביב הלול והדברה שוטפת, בעיקר בתקופות החמות. כפי שנאמר קודם עיקר אוכלוסיית הזבובים נמצאת בשלבים הצעירים ולא כזבוב בוגר ולכן הטיפול בשלבים אלה חשוב ליעילות ההדברה. אמצעי המניעה החשוב ביותר לטעמי הוא שמירה על זבל יבש. בחודשי הקיץ בלולים הפתוחים המטילות שותות הרבה (פי 2-3 מבחורף) ולכן הלשלשת רטובה, דווקא הזבל שנצבר בחורף יבש יותר ומהווה יעד לספיגת הלחות בלשלשת. מסיבה זו לא מומלץ להוציא זבל מהלול בחודשים אפריל עד ספטמבר. הוצאת זבל בחודשים אלה עלולה לגרום לזבל רטוב בלול ולמפגע ריח בנוסף לקרקע נוחה להתרבות הזבובים. יש לשמור על לול מאוורר ככל האפשר ולהימנע מחסימות של זרימת האוויר. חשוב ביותר לטפל במהירות בכל נזילה בלול, להוציא זבל רטוב במקרה של נזילה ולפזר חומרים סופחים וממצקים במקרים של זבל רטוב (סיד לדוגמא).

קיימות מספר שיטות הדברה:

אמצעי הדברה מכניים או פיזיקליים: מלכודות ריח או דבק במטרה ללכוד כמה שיותר זבובים בוגרים. קיימות בשוק מגוון מלכודות שרובן יעילות למדי.

הדברה ביולוגית: (ללא שימוש בחומרי הדברה כימיים( הדברה ביולוגית ניתן לבצע באחת משתי דרכים: שימוש במלכודות "אקולוגיות" המכילות פיתיונות בלתי רעילים (עדיפה בכך שאינה משתמשת בחומרי הדברה רעילים העלולים להגיע לאדם ולבעלי החיים). קיימות מלכודות מסוגים שונים: מלכודות דבק ומלכודות רשת שבהן לא נעשה שימוש ברעל. למשיכת הזבובים משמשים הצבע, האור המוקרן ופיתיון מזוני (שחסרונו בהיותו בעל ריח רע). את המלכודות "האקולוגיות" ניתן להציב הן באזור הדגירה שבו מופיעים לראשונה בוגרי הזבובים, והן באזור הרגיש שבו אנו מעוניינים למנוע את טרדתם. הדרך השנייה היא הדברה ע"י צרעות טפיליות. ידועים שני מינים מקומיים של צרעות טפיליות raptor Muscidifurax ו- cameroni Spalangia .צרעות אלו תוקפות את שלב הגולם של הזבוב ומתפתחות בו. הן פוגעות רק בזבובים ולא בבעלי חיים אחרים ובבני האדם. השימוש בצרעות אלו להדברת זבובים נפוץ בכמה ארצות בעולם. בישראל נערך מחקר שבו נמצא כי אחוז תמותת הזבובים במשק המטופל ע"י צרעות טפיליות עמד על %50 עד %80 ,לעומת משק הביקורת ללא טיפולשבו אחוז התמותה הגיע רק ל-5% עד 20%. עם זאת, יש לזכור כי הדברת זבובים ע"י הצרעות אינה יכולה לשמש כדרך הבלעדית אלא רק חלק ממכלול של פעולות הדברה ומניעה והיא פחות מתאימה ללולים קטנים. שיטת הדברה ביולוגית נוספת היא פיזור זבובים זכרים מעוקרים בסביבה נגועה בזבובים ובכך להקטין את פוריות הביצים אותן מטילות הנקבות.

הדברה כימית: הדברת הזבובים תיעשה באמצעות שימוש נכון בחומרי ההדברה המיועדים למטרה זו. כאמור קיימים חומרים שונים המיועדים לטפל בשלבים שונים בחיי הזבובים. רצוי לטפל בזבל בחומר הפוגע בשלב הרימות ולטפל בשאר הלול וסביבתו בחומרים הפוגעים בשלב הבוגר. יש לזכור שמדובר בחומרים רעילים והשימוש בהם הוא בסביבת בעלי חיים ובני אדם ולכן מחוייבת זהירות רבה והקפדה על שימוש מדויק בהתאם להוראות היצרן. בעיה נוספת בשימוש בחומרי הדברה כימיים היא פיתוח עמידות לחומרים הפעילים, ולכן יש לטפל בחומרים אחרים (חדישים) מדי תקופה, חומרים שהזבובים לא פיתחו אליהם עדיין עמידות. בנוסף, חשוב לשים לב לכך שמשתמשים אך ורק בחומרים המותרים המופיעים ברשימה המפורסמת באתר האינטרנט של השירותים הווטרינריים. יש להשתמש בחומרים רק על פי הוראות היצרן המצוינות על גבי האריזות. חשוב להתחיל בכל פעולות המניעה וההדברה בראשית הקיץ כדי למנוע התגברות של אוכלוסיית הזבובים ולהקדים תרופה למכה. באיזורים בהם קיימים מספר משקים כדאי לתאם את פעילויות ההדברה בין המגדלים כדי להשיג תוצאות מיטביות.

  ביולוגיה מולקולרית סמסטר חורף 2017/ PDF ΔΩΡΕΑΝ Λήψηמחזור החיים של זבובים